I Olimpiada Gastronomiczna "TOP KUCHARZ"
16 kwietnia 2015 r. w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym Dąbrówka w Prudniku odbyła się I Wojewódzka Olimpiada Gastronomiczna „Top Kucharz”. Organizatorem imprezy była Angelika Sadowska - nauczyciel SOSW w Prudniku oraz Eugeniusz Kurpiel - Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Prudniku. Celem tego konkursu jest poszerzanie pasji zawodowych uczniów, sprawdzenie umiejętności zawodowych oraz upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia.
Olimpiada była skierowana do uczniów specjalnych szkół zawodowych. Konkurs składał się z 2 etapów : szkolnego i wojewódzkiego.
Forma etapu szkolnego była zależna od nauczycieli danych placówek, w ramach którego należało wyłonić 2 uczestników olimpiady.
W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny ze szkół specjalnych z Grodkowa, Nysy, Kędzierzyna – Koźla oraz Prudnika. Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie dania głównego z zastosowaniem drobiu oraz wykonanie tradycyjnego deseru włoskiego Tiramisu wg. ściśle określonej receptury.
Potrawy oraz umiejętności techniczne przyszłych kucharzy ocenili jurorzy : restaurator Pani Natalia Rut z restauracji Włoski Smak, Kierownik Szkolnego Schroniska Młodzieżowego w Wieszczynie - Józef Michalczewski oraz gwiazdy sceny polskiej zespół An-Kara.
I miejsce w I Wojewódzkiej Olimpiadzie Gastronomicznej Top Kucharz zajął zespół Klaudia Nowotna oraz Jacek Kuś - uczniowie ze Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Prudniku pod opieką nauczyciela tej placówki Pani Agnieszki Chudy. Para młodych kucharzy wykonała potrawę „Zielone grissinni w towarzystwie roladki drobiowej”.
Dla wszystkich uczestników Olimpiady klasa II TG z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku pod opieką Pani Agnieszki Chudy , przygotowała smakowity poczęstunek.
Fundatorem nagród był Burmistrz Miasta i Gminy Prudnik Pan Franciszek Fejdych, Starosta prudnicki Pan Radosław Roszkowski oraz Hurtownia Spożywcza Carmen Jozefa Chudego.
Tekst oraz zdjęcia dzięki uprzejmości Pani Agnieszki Chudy